Foto: Ingar Sørensen
Fjoråret var preget av pandemien. Istedenfor å sitte inne ønsket Jo å snu en vanskelig situasjon om til noe positivt. Hun ville ikke sitte hjemme. Mens samfunnet stengte ned, ville hun bruke muligheten til å utvikle sine ferdigheter og sine norskkunnskaper. Slik kunne hun komme sterkere tilbake når hverdagen ble normal igjen. Hun fant det hun lette etter hos LIN.
— LIN var den muligheten jeg trengte. Her har jeg forbedret min norsk og fått et større nettverk, forteller Jo.
I løpet av året fikk Jo jobb innen markedsføring og design. Hun var ikke den eneste. Rundt 70 prosent av kursdeltakerne har fått betalt jobb eller startet i utdannings-/kvalifiseringsløp. Dette var også målet ved starten av kurset. Alle damene mener de etter kurset er mer klare for arbeidslivet.
Flere fordeler
Kursdeltakerne har lært seg mye av å delta på kurset, også andre ting enn karriere og jobb. Blant annet har de fått et større nettverk i Norge. Hana, Shazia, Maryam og Jo er enig i at kurset har gitt dem gode venninner.
— Det har vært gøy å få et større nettverk. På LIN har jeg fått gode venninner. Jeg blir møtt med mange smil, også fra de som jobber på LIN, sier Hana.
De andre damene sier seg enig. Jo synes også det har vært fint å lære om andre kulturer, da deltakerne på kurset har hatt ulik landbakgrunn.
Damene er også enig i at de har lært mye om samarbeid. Hana forteller at kursdeltakerne har utnyttet hverandres styrker, og hjulpet hverandre mye.
I tillegg trekker alle frem at de har blitt bedre i norsk.
— Jeg har lært mange nye norske ord. Det har vært et fint sted å trene norsk muntlig, sier Jo.
De andre damene er enig. Alle mener det er viktig med steder som LIN, hvor du kan trene norsk samtidig som du får arbeidstrening.
Målet med søm med mening var å inspirere og inkludere kvinner som har vært langvarig arbeidsledige, og øke deres sjanser på jobbmarkedet. Deltakerne fikk opplæring i søm, samtidig som de fikk karriereveiledning og norsktrening. Blant annet sydde de handlenett som de solgte. Inntektene gikk til damene selv.
Foto: Ingar Sørensen
Et trygt sted å be om hjelp
Prosjektleder Sulaksana forteller at det er viktig for LIN å gi personlig oppfølging og det lille ekstra for å bistå deltakerne. Dette har deltakerne merket og satt pris på.
— Jeg har lært mye av LIN i jobbsøkerprosessen. Jeg har fått hjelp om alt fra språk til skatt, forteller Jo.
De andre er enig. Alle trekker frem at LIN har vært et trygt rom, hvor de har turt å stille spørsmålene sine.
— Det er vanskelig for innvandrere å spørre og forklare ulike ting, men her føler jeg at jeg kan spørre om alt, fortsetter Jo.
Hana forteller at hun har satt pris på at LIN har vært tilgjengelig og svart henne raskt på spørsmål. Shazia trekker frem at hun har fått hjelp med mye i hverdagen, som spørsmål knyttet til NAV og voksenopplæring.
— Det er viktig for oss å være tilgjengelige når det trengs. Vi synes det er hyggelig å kunne gjøre denne ekstra biten. Det beste vi vet er å få tilbakemelding om at deltakerne har blitt motivert og fått jobb, forteller Sulaksana.
Ønsker du å støtte sydamene? Du kan fortsatt kjøpe ulike spesialdesignede handlenett. Inntektene går til kursdeltakerne. Kontakt oss for bestilling!
Vil lære mer
— Det har vært gøy å lære om ulike sider ved søm, som klipping, måling og mønstre. Det har gitt meg mye motivasjon, og jeg vil lære mer. Skulle ønske kurset varte lenger, forteller Maryam.
Hana legger til at det har vært gøy å lære om at søm, reperasjon og gjenbruk er bra fra miljøet. For eksempel var det lite informasjon i hjemlandet hennes om viktigheten av å bruke handlenett fremfor plastposer.
Shazia, Hana og Jo er enige med Maryam. De er veldig fornøyde med kurset, og synes det er trist at det er slutt.
— Engasjementet hos deltakerne reflekteres i oppmøte, som har vært veldig bra, forteller prosjektleder Sulaksana.
Heldigvis er det flere muligheter på LIN som mange av deltakerne har benyttet seg av, nemlig frivillighet. 80 prosent av kursdeltakerne fortsetter som frivillige. Flere av deltakerne fikk allerede i fjor prøvd seg på frivillige aktiviteter på LIN. Blant annet ved å selge handlenettet de sydde, og ved å jobbe på konferansen «Women Empowerment 2021». 2022 er "Frivillighetens år" og LIN skal ha mange morsomme og lærerike frivillige akitivteter.
Damene håper de får være med på flere kurs hos LIN. Nå planlegges det for årets arbeidstreningskurs.
I likhet med samfunnet ellers, har LIN sine arbeidstreningskurs de siste årene vært preget av pandemien. På kurset i 2020 sydde deltakerne munnbind. Sulaksana forteller at årets kurs sannsynligvis vil ha opplæring og praksis i matlaging og kjøkkendrift, hvor bærekraftig mat skal ha en viktig rolle.