Med LIN-vester og brosjyrer på flere språk er oppfordringen til Brobyggerne krystallklar – “Bruk stemmeretten din!”

Brobyggerne samles ved en stand på Furuset i Oslo. De har nylig hatt en kort planleggingsøkt og fordelt oppgaver. I hendene holder de på brosjyrer på hele 10 ulike språk, inkludert somali, farsi, swahili, thai, spansk og polsk. Disse brosjyrene skal deles ut til minoritetsbefolkningen i Oslo. Under valgkampen har LIN-brobyggere jobbet hardt for å øke valgdeltakelsen blant minoritetsbefolkningen. LIN er en partipolitisk uavhengig organisasjon, så Brobyggerne har ikke fremmet noen politiske partier. I stedet har de delt viktig informasjon om stemmeretten ved lokalvalg. 

Budskapet deres er enkelt og tydelig. “Oslo er en blandet kulturby, og det er derfor viktig at alle innbyggere bruker stemmeretten sin. Slik får vi god representasjon, og får inn politikere som kan lage god politikk for de som er nye i Norge”, sier Brobygger Aditi engasjert.  

Brobyggerne får stadig spørsmål om hvorfor det er viktig å bruke stemmeretten sin. Brobygger Vrushali formidler at velgerne må velge det partiet de syntes er viktig for seg selv, og den byen de bor i. Dett er viktig slik at man får tilgang til bedre tjenester for byens befolkning. Særlig personer som ikke får tilbud om norskkurs brenner Vrushali for. Derfor er det viktig å bruke stemmeretten sin.  

Brobyggerne er ivrige etter å hjelpe og informere. Mange lurer på hvor man finner valgkortet sitt, hvor valglokalene er, og hvilken type legitimasjon man må ha med seg. "Alt man trenger er ID kort" sier Smita. Det er ikke nødvendig med pass. Flere er også nysgjerrige på hvor lenge du må ha bodd i Norge for å kunne stemme. Brobyggerne forklarer at hvis du har bodd i Norge i minst tre år, så har du stemmerett ved lokalvalg.

Videre gir de informasjon om at det er mange stemmelokaler rundt om i Oslo, og at man kan forhåndsstemme i de fleste bydeler frem til 8.september, og på selve valgdagene 10. og 11. september. Mange av dem som Brobyggerne møter på Furuset har allerede forhåndsstemt.  

Brobygger Aditi har bodd i Norge i 3 år. Vi spurte henne om hun skal stemme ved kommunevalget. " Ja, jeg skal garantert stemme! Jeg er så spent og gleder meg veldig. Jeg har gjennomført min første jobb her i Norge, så jeg har blitt mer opplyst om mine rettigheter, og hvilke ulike partier som støtter de sakene jeg mener er viktig, så jeg skal definitivt bruke stemmeretten min."

Vil du få historier og nyheter fra LIN?