Koronaråd, sosial avstand, albu-hilsen og karantenehotell. Nye ord og uttrykk dukker stadig opp, i takt med at informasjonsmengden øker. Dette skaper forvirring. Derfor har LIN samlet opp noen spørsmål og svar om koronavaksiner.

 

1. Er koronavaksine gratis?

Ja, vaksinen er gratis for alle som bor i Norge.

 

2. Når får jeg koronavaksine?

I starten vil det ikke være nok koronavaksine til alle, så den må gis til dem som trenger det mest først. Dette er de som er 65 år eller eldre, voksne personer med enkelte sykdommer og helsepersonell. Hvis det blir aktuelt, følger resten av befolkningen etter det. Er du ikke i en utsatt gruppe kan det derfor ta tid før du får vaksine. Lurer du på om din helse kvalifiserer for vaksinen? Trykk her, eller ta kontakt med din fastlege. 

3. Hvordan får jeg vaksine?

Du trenger ikke å bestille time for vaksinering. Når det er din tur, blir du kontaktet av din fastlege eller kommune. Da vil du få beskjed om hvor du skal gå for å få vaksinen. Følg med på din kommunes nettside for detaljer. 

4. Hvordan skjer vaksineringen?​

Vaksinen gis med sprøyte i overarmen. Vaksinen skal gis to ganger med noen ukers mellomrom. Husk å si fra om du har allergi, bruker medisiner eller er syk.

5. Hvordan virker vaksinen?​

Vaksinen lærer kroppen å kjenne igjen og å beskytte seg mot koronaviruset. Innholdet i vaksinen forsvinner raskt ut av kroppen. Men kroppen husker hvordan den kan forsvare seg mot viruset.

6. Hvor godt virker vaksinen?​

Vaksinen beskytter mot koronasykdommen covid-19. De fleste får beskyttelse 1-2 uker etter andre vaksinedose. De som har fått vaksine bør fortsatt følge vanlige regler for smittevern.

Vil du få historier og nyheter fra LIN?